Societatea Anonimă Română Petroșani construiește in Colonia de Jos, înte anii 1923-1925, Cazinoul muncitoresc din Petroșani. Clădirea in suprafața de 1250 mp, cuprinde o sală de festivități cu 400 de locuri, cu scenă încăpătoare, pentru reprezezentații artistice și teatrale.
Pe scena acestui cazinou muncitoresc, se vor perinda în perioada interbelică, și după, trupe de teatru din mai toate marile orașe ale țării.
Aici va funcționa, în urma deciziei de înființare nr. 2555, din 23 iunie 1948, a ministerului Artelor și Informațiilor, Teatrul Poporului, filiala Valea Jiului.
Un an mai târziu, în 1949, titulatura oficială a instituției se schimbă în Teatrul de stat "Valea Jiului" Petroșani.
În mai 1981 Teatrul de stat "Valea Jiului" se mută în actualul sediu (construit în 1905), care dea lungul timpului a avut diverse funcții, ex. cazinou, casă de oaspeți etc.
Din 1981 pâna in 1983 clădirii i se adaugă un nou spațiu adecvat activitații teatrale, sală de spectacole, culise, foaier...
La 31 mai 1983, Teatrul de stat "Valea Jiului", inaugurează această "noua" cladire. prezentînd spectacolul, cu care deschisese și prima stagiune în 1948, "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, în regia lui Ion Simionescu. Este de amintit că în această perioadă, când se lucra la construcția clădirii, teatrul a pregătit o serie de spectacole in foaier si sala de expoziție.
În 1991 Teatrul de stat "Valea Jiului" își schimbă titulatura în Teatrul Dramatic "Ion D. Sirbu" Petroșani, așa cum este cunoscut astăzi. Acest teatru, cu un personal intinerit, găzduiește și oferă publicului din Petroșani un continuu dialog artistic și o neașeptată bucurie a spiritului.
|